• Ουλίτιδα

    • 23 April 2018
    • Posted By : Eleni Aristodemou
    • Ουλίτιδα

    Τι είναι η ουλίτιδα; Πώς προκαλείται;

    Η ουλίτιδα είναι μια μικροβιακή μόλυνση των ούλων. Προκαλείται από τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας , όταν τα δόντια δεν καθαρίζονται καλά λόγω κακού ή ανεπαρκούς βουρτσίσματος.

    Είναι φυσιολογικό; Είναι κάτι που το έχουν όλοι;

    Εφόσον η ουλίτιδα προκαλείται από μικρόβια και είναι μόλυνση, τότε δεν είναι μία φυσιολογική κατάσταση.

    Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω ουλίτιδα;

    Κανονικά τα ούλα μας είναι σφριγηλά, ροζ στο χρώμα και δεν αιμορραγούν ποτέ (εικόνα Α). Όταν υπάρχει ουλίτιδα, τα ούλα μας είναι πρησμένα, κόκκινα και αιμορραγούν έστω και λίγο (εικόνα Β). Η ουλίτιδα συνοδεύεται πάντα από την παρουσία οδοντικής πλάκας και κακοσμίας, η οποία μπορεί να μην είναι αισθητή από τον ασθενή.

    The Pulpit Rock

    Πόση σοβαρή μπορεί να είναι η ουλίτιδα;

    Η ουλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών και έχει τρεις βαθμίδες σοβαρότητας: ήπια, μέτρια και σοβαρή. Η σοβαρότητα επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, το διαβήτη, την εγκυμοσύνη, τον τρόπο βουρτσίσματος και άλλα.

    Γιατί έχω ουλίτιδα; Αφού βουρτσίζω τα δόντια μου 3-4 φορές την ημέρα!

    Πολύ συχνά, οι ασθενείς με ουλίτιδα βουρτσίζουν τα δόντια τους καθημερινά και πολλές φορές, με λανθασμένη όμως τεχνική, η οποία δεν είναι αποτελεσματική στην αφαίρεση των μικροβίων. Έτσι, παρόλη την προσπάθεια δημιουργείται ουλίτιδα. Συνεπώς, ο τρόπος με τον οποίο βουρτσίζουμε τα δόντια μας είναι πολύ καθοριστικός.

    Υπάρχει θεραπεία;

    Φυσικά! Η θεραπεία είναι πολύ απλή και έχει 100% επιτυχία, νοουμένου ότι υπάρχει συνεργασία από μέρους του/της ασθενούς. Η θεραπεία περιλαμβάνει επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών και καθοδήγηση όσον αφορά την τεχνική του βουρτσίσματος. Οι ασθενείς με τη σειρά τους πρέπει να εφαρμόζουν τις συμβουλές αυτές σε καθημερινή βάση.

    Μετά τη θεραπεία της ουλίτιδας, δε θα έχω ποτέ ξανά πρόβλημα;

    Η ουλίτιδα μπορεί να επανεμφανιστεί όταν ο/η ασθενής πάψει να εφαρμόζει καθημερινά τις συμβουλές του/της περιοδοντολόγου, όταν δηλαδή δεν βουρτσίζει σωστά τα δόντια και δεν κάνει συστηματικά επαγγελματικούς καθαρισμούς. Εάν όμως ο/η ασθενής είναι τυπικός/ή, τότε μπορεί να διατηρεί υγιή ούλα.

    Γιατί να κάνω θεραπεία; Αφού δε νιώθω ενόχληση!

    Πολλές φορές, η ουλίτιδα δεν έχει κανένα αισθητό από τον ασθενή σύμπτωμα (πόνος κτλ), με αποτέλεσμα η μόλυνση να προχωρά ανενόχλητη πιο βαθιά μέσα στα ούλα, δημιουργώντας μόλυνση στο οστό. Όταν η μόλυνση φτάσει στο οστό, τότε δεν έχουμε πλέον μια επιφανειακή ουλίτιδα, αλλά μια σοβαρή ασθένεια, την περιοδοντίτιδα. Συνεπώς, η ουλίτιδα πρέπει να καταπολεμάται και ως μέρος της πρόληψης ενάντια στην περιοδοντίτιδα. Παράλληλα με τη θεραπεία, βελτιώνεται και η αυτοπεποίθηση του ατόμου, αφού θα έχει καταπολεμηθεί και η κακοσμία του στόματος.

    Υπάρχει κίνδυνος να χάσω τα δόντια μου από την ουλίτιδα;

    Η ουλίτιδα είναι μία επιφανειακή ασθένεια και επομένως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος απώλειας δοντιών. Όμως, το 90% των περιστατικών με ουλίτιδα εξελίσσονται αργά ή γρήγορα σε περιοδοντίτιδα και τότε ο κίνδυνος απώλειας δοντιών είναι πλέον μεγάλος.

    Τι θα σε συμβούλευα;

    • Εάν αιμορραγούν τα ούλα σου, τότε σίγουρα έχεις κάποια περιοδοντική ασθένεια.

    • Συμβουλέψου έναν ειδικό για να γίνει σωστή διάγνωση και θεραπεία.

    • Μάθε τη σωστή τεχνική για το βούρτσισμα.

    • Μάθε να χρησιμοποιείς το οδοντικό νήμα ή τα βουρτσάκια μεσοδοντίου.

    • Μην βασίζεσαι στην οδοντόπαστα ή/και το στοματικό διάλυμα. Δε θεραπεύουν το πρόβλημα.

    • Οι τακτικοί επαγγελματικοί καθαρισμοί είναι σημαντικοί για την καλή υγεία των ουλών.

    • Μάθε πόσο συχνά χρειάζεσαι ΕΣΥ καθαρισμό. Η συχνότητα των καθαρισμών δεν είναι η ίδια για όλους.